Blends en dikte

Katoen

Laat ik om te beginnen gelijk zeggen dat elke officiële geweven draagdoek goed is om mee te dragen. Iedere katoenen doek is geschikt om van baby tot kleuter mee te dragen. Over het algemeen kan gezegd worden dat een dunnere doek fijner is voor een newborn en een dikkere doek fijner voor zwaardere peuters. Bij een dunnere doek moet je secuurder aanspannen om snijden te voorkomen. Dikkere doeken kun je soms wat slordiger knopen, maar blijven dan toch wel lekker zitten. Sommige mensen vinden een blend noodzakelijk bij grotere kinderen, maar dubbellaags kun je met elke katoenen doek ook prima een zware peuter of kleuter dragen. Voor het dragen van prematuren is het absoluut een must dat je doek niet te dik, en niet te breed is.

Linnen

Linnen maakt een doek luchtiger en sterker. Wanneer je een dunne doek (gsm rond de 200) met linnen aanschaft is dit ideaal om mee te dragen in tropische temperaturen. Het nadeel van linnen is dat het flink stug kan zijn wanneer je een doek nieuw aanschaft.

Wol

Wol is zacht en warm. Maar ook warmte regulerend, dus ook geschikt voor in de zomer. Een doek met wol hoeft absoluut niet te kriebelen, bijvoorbeeld een merino wol. Nadeel is wel dat het minder draagkrachtig kan zijn en wat meer rek geeft. Fijn voor dunne new born billen, maar dikke peuterbillen kunnen wat meer uitzakken in een wollen doek.

Hennep

Ook hennep is behoorlijk sterk, maar nieuw kun je het niet zacht noemen. De meeste hennep doeken zijn beesten. Sterk en draagkrachtig. Grippy wanneer slordig geknoopt, Een work-out om goed te knopen, maar als het zit, zit het als een huis.

Zijde

Zijde geeft een draagdoek glans en maakt hem soepel en zacht. Het nadeel is dat een draagdoek er ook wat gladder door kan worden.

Bamboe

Bamboe maakt een draagdoek zacht en luchtig. Uitermate geschikt voor newborns of prematuren. Minder draagkrachtig voor grotere kinderen.

Overig/ blends

Er zijn nog veel meer (luxe) grondstoffen die je kunt vinden in draagdoeken. Viscose, lurex, glitter, cashmere. Maar ook koffiebonen of melk heb ik de revue zien te passeren. Ga maar eens op zoek, en je zal verbaasd staan. Iedere grondstoffen heeft zijn eigen specifieke effect op een draagdoek. Vele doeken hebben een combinatie van meerdere grondstoffen. Triblends of quadblends bijvoorbeeld (3 of 4 grondstoffen). Zo kunnen kwaliteiten elkaar versterken en nadelen elkaar opheffen. Een doek met wol en linnen is dus zacht en fluffy, maar wel nog steeds heel sterk en draagkrachtig.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0