Draagsystemen

Om ergonomisch te dragen zijn er veel verschillende mogelijkheden.

1. De ringsling

Een geweven doek met aan 1 zijde 2 ringen in de stof genaaid. De ringsling is relatief makkelijk in gebruik. Wanneer je weet hoe het moet, is hij snel om te doen. Hij is klein op te vouwen in je tas. Makkelijk voor onderweg en voor korte stukjes dragen. Nadeel is dat de belasting van je rug asymmetrisch is. Te gebruiken vanaf de geboorte tot aan het einde der draagdagen.

Photo credits: Marlein Heskes Duarte

2. De draagdoek

Er zijn 2 (of eigenlijk 3) verschillende soorten draagdoeken. De rekbare doek (elastische doek en Lodger) en de geweven doek.

  1. De rekbare/ elastische doek is een lange lap elastische stof, die maar op 1 manier te knopen is; middels de PWCC – Pocket Wrap Cross Carry. Inmiddels zijn er dunnere zomervarianten van de rekbare doek in ontwikkeling, maar over het algemeen zijn rekbare doeken erg warm. Zeker gezien het feit je 3 lagen stof over je baby heen gewikkeld hebt. In de winter natuurlijk ideaal, in de zomer minder comfortabel. De rekbare doek is te gebruiken vanaf de geboorte tot zo’n 9 kilo. Daarna wordt het dragen met een rekbare doek wel echt zwaar.
  2. De Lodger cocooner is een nieuwe draagdoek die eigenlijk tussen een rekbare draagdoek en een geweven draagdoek zit. Hij lijkt bijna nog het meest op een lange hydrofiele doek. Ook bij deze doek mag je alleen dragen middels de PWCC.
  3. De geweven doek is er in alle soorten en maten (zie maten van draagdoeken). Handgeweven, machine geweven, jacquard (met patroon) of kruiskeper. Met een geweven doek kun je alle kanten op. In eerste instantie zul je waarschijnlijk gaan buikdragen met de FWCC – de Front Wrap Cross Carry. Meerdere enkellaags knopen zijn vanaf de geboorte mogelijk met een geweven doek. Zoals bijvoorbeeld heupdragen middels de Robbin’s Hip carry. Ook kun je met een geweven doek je baby op de rug dragen middels een enkellaags knoop; de rucksack. Wanneer je kindje zelfstandig tot zit kan komen, komt er een scala aan andere mogelijke knopen bij en mag je ook meerlaags knopen.

3. Mei tai

De meitai zit tussen een draagzak en een geweven doek in. Het rugpand lijkt op die van een draagzak, maar de banden zijn langer en moeten worden geknoopt zoals de staarten van een doek.

4. Draagzak

Er zijn vele verschillende soorten draagzakken. Full-buckle klik-klik systemen, maar ook dragers met klittenbanden. De meeste dragers komen in verschillende maten: baby, peuter en pre school. Sommige dragers hebben insert waarmee je een drager geschikt kan maken om direct na de geboorte mee te dragen. Niet alle inserts zijn erg ergonomisch. Andere dragers hebben een systeem waarmee je het rugpand kan versmallen waardoor een drager ook geschikt wordt om direct na de geboorte mee te dragen. Wat voor jou een fijne drager is, ontdek je maar op 1 manier: door ze uit te proberen en te passen.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0