Waarom dragen?

Eigenlijk is dragen is iets wat van oudsher voor de mens heel logisch is. Toen wij nog jagers en verzamelaars waren, was dragen de standaard. Echter sinds de laatste eeuw leggen we kinderen steeds vaker weg in een box, wipstoel, bed of maxi cosi. Lekker makkelijk, zo werd de visie. Maar kijken we naar de natuur, dan is dat wegleggen van ons kroost helemaal niet zo logisch!

Het dragen van je kind(eren) kent vele voordelen:

 • Lichamelijk contact (huid-op-huid) zorgt voor meer oxytocine aanmaak. Dat stofje (het knuffelhormoon) is goed voor het op gang komen van de borstvoeding, voor de herstel van de moeder en werkt ook nog eens als geluksmaker; een anti-depressivum zeg maar.
 • Wanneer je je kindje veel en dicht bij je draagt leer je je kindje het snelst en het best kennen. Je voelt het lichaam van je kindje goed, dus merk je sneller of hij of zij ergens last van heeft. Reflux, spanning, honger. Je pikt de signalen van je kindje makkelijk en snel op en kunt makkelijk een responsieve ouder zijn die reageert op de signalen die je kindje geeft.
 • Omdat je kindje makkelijk zijn hoofdje weg kan draaien en bij jou kan schuilen, kan het zelf zijn prikkels reguleren.
 • Ook kan het zijn eigen natuurlijke slaap-waakritme aanhouden/ ontwikkelen. Wanneer een kindje in de box ligt en het moe wordt, zal het vaak gaan huilen in de hoop dat jij het in slaap sust, of het naar bed brengt. Wanneer je je kindje draagt zal hij wanneer hij moe wordt vanzelf in slaap dutten, warm en veilig dicht bij jou. Het slapen in de doek bij jou hoeft niet haaks te staan op het oefenen met slapen in het eigen bedje. Wanneer je bijvoorbeeld een dagdeel zou dragen, leer je de moeheidssignalen van je kindje beter kennen. Zo kun je dus ook makkelijker herkennen wanneer je kind aan het bedje toe is, wanneer je het niet draagt.
 • De hechting met je kindje gaat makkelijker door het dragen. Je kindje ruikt jou langdurig, voelt jou en wordt ook gerustgesteld door jouw rust bijvoorbeeld op spannende prikkels uit de omgeving. Ook jij hecht je makkelijker aan je kindje wanneer je het draagt, onder andere weer door die oxytocine. Zeker na een langere ziekenhuis periode, of bijvoorbeeld bij een adoptie kan dragen een positieve invloed hebben op de hechting aan de ouder.
 • Het is wetenschappelijk aangetoond dat bewegen, ofwel ‘meedeinen op de beweging van een lopende ouder’ een calming response geeft bij een baby. Het heeft een kalmerende sussende werking. Uren je huilende baby dragen op je armen is flink vermoeiend. Uren dragen in een doek of draagzak veel minder.
 • De natuurlijk spreid-hurk houding van de baby wordt ondersteund. Dit is goed voor de ontwikkeling van de heupen. Ook wordt de bolling van de rug (en eigenlijk het hele lijf van een baby) toegelaten en ondersteund.
 • De motorische ontwikkeling lijkt ook meer gestimuleerd te worden door het dragen. Doordat je kindje niet de hele dag op zijn rug ligt, of half ligt, maar veel rechtop gedragen wordt, ontwikkelen de nekspieren zich sneller. Ook krijgt je kindje heel andere sensorische informatie wanneer het met jouw bewegingen meebeweegt: zijwaartse bewegingen, rotaties, bewegingen die het in de box uit zichzelf nog niet maken kan. Dus ook de ontwikkeling van het zenuwstelsel wordt eerder en anders gestimuleerd.
 • De sociale ontwikkeling van een kind verloopt ook anders. Wanneer het kind alleen omhoog kan kijken als het ligt in de box of op schoot, ziet het heel andere dingen dan wanneer het op borsthoogte van de ouder de wereld kan bekijken.
 • In de eerste periode na de geboorte is je kindje zelf nog niet in staat om zijn eigen lichaamstemperatuur stabiel hoog genoeg te houden. Wanneer jij je kindje dicht tegen jouw lichaam aan draagt, helpt jouw lichaamswarmte je kindje zichzelf op temperatuur te houden en kost het hem zelf minder energie.
 • En tot slot zijn er natuurlijk ook veel praktische redenen te bedenken om te dragen. Wanneer je bijvoorbeeld in een portiek woning woont, of je al een ouder kindje heb voor wie je handen vrij wilt hebben. Maar ook wanneer je zelf een beperking hebt, of een gezinslid met een duwrolstoel is het dragen van de jongste telg een praktisch hulpmiddel, simpelweg omdat je geen handen over het voor een kinderwagen.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0